26.12.2018

Misnot – suomalainen grilli testissä

Sain mahdollisuuden testata Suomessa suunniteltua ja valmistettua vankkarakenteista Misnot grilliä. Ensimmäisenä silmä kiinnittyy grillin omaleimaiseen ulkomuotoon ja grilliä liikutellessa tuntee, että kyseessä on todella jämäkkä teos.

Tässä testin tulosta.

Tässä versiossa oli ns. terasspyörät, jolloin grilliä on helppo liikutella tasaisella ja kovalla pinnalla. Hiekalla liikuttaessa grilli uppoaa hiekkaan ja vetäminen on vaikeaa, joskin niinhän pyörien nimikin kertoo – ei hiekalle.

Tuhka-astia on todella suuri, joten pitkään saa grillailla ennen kuin astia tarvitsee tyhjentää. Tyhjennys on helppoa, astia vedetään grillin toisesta päästä ulos ja sen voi sitten kantaa pidemmällekin tyhjennettäväksi. Arina on vankkaa valurautaa, vastaavaan olen törmännyt kiukaiden arinoissa – kestää isältä pojalle.

Grillausritilän runko on kiinnitetty paksuun putkeen, jolloin sen voi tarvittaessa siirtää sivuun mm. puiden palamisen ajaksi niin taso ei noestu. Ritilä on irrallinen, joten sen säilyttää vaikka muualla, ettei sen tarvitse olla säiden armoilla. Kehityksen paikka on siinä, että ritilä ei lukitu jämäkästi telineeseen, mitään vaaraa mistään ritilän luiskahtamisesta tms. ei toki ole mutta vakautta voi tuossa olla lisää. Ritilä itsessään on paksusta metallista, joka kertoo pitkästä käyttöiästä.

Jatkaen grilliä alhaalta ylöspäin seuraavaksi tulee vastaan vankat seinämät ja lippa. Seinämät ovat paksua peltiä, eivätkä ne kupruile tulen kuumuudessa. Kannessa on pieni lippa, joka estää sadeveden valumisen grillin eteen, pieni mutta oleellinen yksityiskohta. Grillin reunalla on pieni pöytätaso, jolle voi laskea esim. ruuat odottamaan grillausta.

Vaikutelma on kaiken puolin viimeistelty, vankka ja todella kovaan käyttöön tarkoitettu grilli. Tämän hankkijan ei tarvitse murehtia grillin kestävyydestä. Tekniikka ja työn laatu on vakuuttavaa mutta miten tällä sitten tehdään ruokaa.

Grillataan välillä

Grilli on rakennettu suoran tulen grilliksi, joten ns. low and slow -bbq grillaaminen ei ole tällä mahdollista. Tämä on tarkoitettu ensi sijaisesti puilla grillaamiseen. Puiden käyttö grillauksessa vaatii vähän totuttelua, jotta osaa ajoittaa hiillokseen oikeaan aikaan. Misnotin pinta-ala antaa mahdollisuuden pitää tulta toisessa reunassa ja toiseen reunaan voi sitten siirtää hiiliä, mikäli haluaa pitää hiilloksen pitkään. Jos haluaa runsaamman hiilloksen arinan päälle kannattaa laittaa muutamia foliopaperin soiroja tai tiheämpää metalliverkkoa, näin hiillos ei pakene tuhka-astiaan.

Kun hiillos on saatu aikaiseksi, on aika säätää ritilän teline halutulle korkeudelle ja asettaa ritilä paikalleen. Korkeussäätö tekee sen, että hiilloksen väsyessä ritilää voi laskea alaspäin ja jatkaa näin grillausta. Ritilän pitää antaa kuumentua rauhassa ennen kuin lihan laittaa ritilälle, yksi yleisimmistä virheistä on laittaa ruoka kylmälle ritilälle, silloin esim. liha ottaa kiinni eikä heti lähde paistumaan. Liha lähtee ritilästä helposti irti, kun se on valmis. Isonkin lihan palan grillaaminen onnistu hienosti, pinta-ala on niin suuri, ettei ala missään vaiheessa ahdistamaan. Koelihana minulla tässä oli yli kahden kiloinen naudan kuve (Flank), joka on muuten suosikkilihaani. Tällä tuli paras naudan kuve, jota olen ikinä grillannut. Olen näitä tehnyt siis briketeillä, hiilillä ja kaasulla.

Koska ritilä on helppo siirtää sivuun hiilloksella voi valmistaa, vaikka perunat tai bataatit. Tässä esimerkkinä tein bataattia hiilloksessa. Bataatti laitetaan suoraan hiillokseen ja käännellään muutamaan otteeseen, bataatti on sitten valmis, kun se on sisältä pehmeä. Valmiusasteen voi kokeilla vaikka grillaustikulla.

Vaikka grilliä rakentaessa mielessä on ollut puilla grillaaminen niin tällä onnistuu brikettienkin käyttö. Briketeillä grillaaminen on huomattavasti helpompaa kuin puuhilloksella, joten sitäkin kannattaa kokeilla.

Kenelle tämä on

Misnot on jokaiselle, joka haluaa grillata puilla ja samalla nauttia liekkien leikkimisestä. Grilli on myös tunnelmanluoja hämäriin iltoihin ja talven pimeyteen. Grilli on todella kestävä, jolloin tämä sopii myös erittäin kovaan käyttöön mm. leirikeskuksiin perinteisen kaivonrengas- tai tiiligrillin tilalle. Oikeastaan ei ole käyttökohdetta, johon tämä ei sopisi – paitsi kerrostalon parveke. Se on hyvä tunnistaa, että kun tämän hankkii, vuosikausiin ei tarvitse uutta grilliä.

 

TUTUSTU: WWW.MISNOT.FI

4.11.2018

Grillauskurssi pukinkonttiin!!!

Anna lahja, josta pääse nauttimaan isokin porukka. Mies ja Grilli grillauskurssi järjestetään perinteisesti ennen juhannusta, näin uudet opit pääsevät kovaan käyttöön heti keskikesän juhlassa.

Grillauskurssi sopii täydellisesti vasta-alkajalle tai jo vähän enemmän grillin salaisuuksiin syventyneelle. Päivä koostuu käytännön ruuanlaitosta ja hitusesta teoriaa, jossa käydään läpi raaka-aineita, grillien toimintaa ja huoltoa.

Grillauskoulutuksessa käytetään perinteisiä pallogrillejä, lähes kaikki on kuitenkin sovellettavissa myös kaasugrillaukseen. Hiilien lämmetessä valmistellaan yhdessä ruokaa laadukkaista raaka-ainaista ja sitten grillataan itse valmistetut ruuat. Grilleissä tulee tirisemään lihaa, kalaa ja erilaisia vihanneksia. Kattaus ei ole aivan sama kuin aikaisemmilla kursseilla, joten kurssin jo käyneet saavat tästä taas uutta tekemistä.

Kurssi on Akaalla, Tampereen ja Hämeenlinnan puolivälissä, joten tänne pääsee näppärästi pidempääkin. Tarkemmin paikka on työhuone Tuulensuu (Tuulensuuntie 10, Akaa), joka tarjoaa erinomaiset puitteet grillailuun – satoi tai paistoi. Aloitamme kello 10 aikaan ja lopettelemme noin kello 17. Kurssille mahtuu 15 ensimmäistä, joten kannattaa olla ripeä!

Hinta on 130 euroa ja sisältää grillikirjan ”Chef Santeri ja pallogrillauksen lyhyt oppimäärä” tai ”Kesämiesten kesäruokaa”. Lähetän kirjan ja lahjakortin postitse niin, että se ehtii pukinkonttiin. Olen yhteydessä osallistujiin ennen kurssia.

Annan mielelläni lisätietoja kurssista jarmo@miesjagrilli.fi

Varaa paikkasi kurssille joko lähettämällä minulle sähköpostia tai vierailemalla verkkokaupassani, jolloin voit maksaa kurssin luottokortilla tai verkkopankilla. Tässä suora linkki kurssiin

11.6.2018

Mies ja Grilli Vlog aikakauteen!

Tässä viime aikoina on tullut harjoiteltua ja opiskeltua vlogien tekoa tukemaan julkaistuja reseptitarinoitani. Ei ole aina ollut helppoa grillimiehen taipua kameran edessä luonteviin suorituksiin mutta onneksi grillaaminen on se pääasia. Youtube kanavallani on jo muutamia grillausnäytteitä sekä tuote-esittelyitä. Teen videoita pikkuhiljaa lisää ja lisää, ei se niin hullun hommaa olekaan – tai en ainakaan myönnä. Kannattaa tilata kanava niin saatte aina tiedon uusista teoksistani, varsin usein ne linkittyy johonkin blogissa julkaistuun reseptiin.

Kanavallaeni pääset TÄSTÄ