Mies & Grilli

Tarina

Kun liekin lämmöstä ja hiilten hehkusta syntyy idea

Idea iskee perinteisesti silloin kun vähiten odottaa. Esimerkiksi mökkirannassa, makkaraa tikun nokassa paistellessa. Näin kävi Jarmolle, kun nuotion liekkien loisteessa pälkähti päähän ajatus siitä, mitä muuta tulella voikaan kokkailla.

Koska nuotiota on hankala kantaa mukana, työvälineeksi valikoitui suomalaiseen ajatusmaailmaan sopiva perinteinen hiiligrilli. Sillä kokkaaminen ei ole todellakaan kiireisen miehen puuhaa, joten savun keskellä voi ihminen jo lähtökohtaisesti kapinoida nopeatempoista elämää ja pikaruokakulttuuria vastaan.

Kokeilunhaluinen Mies alkoi testailemaan mihin kaikkeen grilli oikein venyykään ruoan valmistusvälineenä. Koska oman kädenjäljen näkyminen on jatkuvaa, tässä lajissa harjoitus tekee todellakin mestarin. Näin tikkumakkarasta onkin kuljettu melkoinen matka peruspihveistä kengurun ja strutsin kautta jopa leivonnaisiin.

Nyt, vuosia myöhemmin ja kokemuksen kartuttua on takeena, että kun Mies sytyttää Grilliin tulet, siinä unohtuvat kaikilta turhat murheet. 

Veden kielelle tuovat tuoksut, telttakatoksessa useimmiten kantautuva reippaampi rock musiikki ja ympärillä pyörivä iloisen – ja nälkäisen – näköinen ihmisjoukko saa kenet tahansa hyvälle tuulelle. Ruokailu on ollut ammoisista ajoista saakka sosiaalinen tapahtuma, eikä maukkaan evään ympärillä juuri yrmeitä kasvoja näe. Siinä turhat tittelitkin karisevat, kun lyödään pihvi tai grillipurilainen käteen. Kuten hiillosfilosofi Jarmo itse toteaa:

Grillin äärellä olemme kaikki samanlaisia ja -arvoisia, eikä pihveistä tarvitse tapella, koska ne eivät kesken lopu.”

Voidaan sanoa, että Mies ja Grilli syntyi savusta ja tuon samaisen savun äärellä nyt jo tuhannet ihmiset ovat kokeneet mieleenjääviä, herkullisia hetkiä ja pienen irtioton arjen askareista.

Eletään, koetaan ja grillataan! Siinä on Mies ja Grilli kiteytettynä.